BENVINGUTS AL CLUB ESCACS PALLEJÀ

25 de juny 2019

Taller d'escacs educatius a l'escola l'Oreig


Els monitors del club David Lozano, en Xavier Garcia Bou i en Carles Martin (que enguany ha finalitzat el 4r curs de l'ESO a l'escola l'Oreig), van impartir aquest passat dijous 20 de juny un taller d'escacs educatius durant 2 hores i mitja,  convidats per l'escola l'Oreig de Fontpineda a qui els donem les gràcies per haver-nos convidat.

En total hi van participar 54 alumnes de cicle mitjà (3r i 4t de primària). La sessió es va iniciar amb  una xerrada introductòria sobre l'origen dels escacs, modalitats de joc, competicions i d'altres temes relacionats.

Xerrada introductòria

Posteriorment es van barrejar i distribuir els alumnes en tres grups per passar per cadascun dels tres tallers consistents en:

1. Torneig a càrrec del Carles, sistema Masnou amb rellotge. És tracta de partides ràpides de 3 minuts més 2 segons d'increment. Hi ha 4 o 5 jugadors de reserva que esperen el seu torn. La resta juguen emparellats a l'atzar. El jugador que perd, ja sigui per escac i mat o per caiguda de bandera es queda a la seva cadira, mentre que el que guanya s'aixeca i cedeix el seu lloc a un altra jugador. D'aquesta manera els emparellaments són totalment aleatoris. Quan l'alumne guanya té un punt, quan fa taules mig punt i quan perd, zero punts.

2. Tsunami Chess, a càrrec d'en David, on es juguen diverses partides i es fan dos equips: blanques contra negres. Guanya qui primer sumi tres punts. Cada poques jugades es va canviant de partida de manera rotatòria, els que porten blanques es canvien de cadira en sentit de les agulles del rellotge i els que porten negres a l'inrevés. Cada poques jugades també es van canviant les normes de joc, per exemple, els alfils mouen com els cavalls i els cavalls com els alfils durant 2 jugades seguides per jugador; una tercera persona que passa per allà durant 30 segons pot canviar la posició de qualsevol peça del tauler (una sola peça de tots els taulers que vulguin). És una de les modalitats més divertides i esbojarrades dels escacs.
  

Tsunami Chess
3. Punt o rebot a càrrec d'en Xavi. Dos equips memoritzen una mateixa posició durant 2 minuts. Passant aquest temps, el monitor anirà formulant les preguntes. És semblant al joc mocador, després de preparar en equip la resposta, el dinamitzador diu un número i qui arribi primer a agafar l'objecte al mig de 2 equips podrà respondre primera la pregunta. Si encerta punt, si no, rebot. En cas de no encertar cap dels dos, tornen a agafar l'objecte per tal de respondre. Cal dir que és un joc inventat pel Xavi que encara no ha estat publicat.


Punt o rebot

Diego i Javier, alumnes de l'Oreig i jugadors del CEP