BENVINGUTS AL CLUB ESCACS PALLEJÀ

12 d’ag. 2008

Entrevista amb el MC Matias Mingo


El mestre català Matias Mingo sempre ha sentit una estima especial per Pallejà, a més de oferir la seva col.laboració amb el nostre club. Ell competeix des del club Unió Coral de Sant Feliu des de fa 20 anys.
Aqui li vàrem fer una sèrie de preguntes que molt amablement va acceptar contestar.

¿ Quan vas començar a jugar?
-Vaig començar més seriosament a partir dels 13 anys. Una mica tard si es considera que hi ha nens que comencen als 6 o 7 anys que es ideal per començar.

¿Quines persones et van influir?
-A l'inici vaig jugar pel meu pare i el meu germà que també hi jugaven i vaig començar a travès de l'escola. Posteriorment va ensenyar-me l'actual alcalde de Sant Feliu Juan Antonio Vàzquez que va ser el meu primer mestre.

¿Quins van ser els teus clubs?
Vaig començar amb el desaparegut "Circulo Juvenil" de Sant Feliu durant uns 6 anys i posteriorment l'any 1995 es va juntar amb la Unió Coral de la mateixa població.

¿Quina ha estat el teu aprenentatge dels escacs?
No sóc gaire de llibres. Gairebé no he tocat mai cap. El meu aprenentatge ha estat a partir de l'anàlisi de les partides. Avui en dia, a partir del programari informàtic com el Fritz. És tracta de veure com ha anat la teva partida, aprendre dels error. També he utilitzat la Enciclopedia d'Apertures per veure si t'has surtit de les línees principals, ...

¿Com has escollit el teu repertori d'Apertures?
- He anat evolucionant. Amb blanques al principi sortia de rei amb e4, però vaig canviar a sortida de dama d4, ja que la sortida de rei em plantejava moltes variants davant infinitat de defenses. Actualment practico gairebé sempre la mateixa sortida de dama amb similars moviments independentment de la resposta del contrari. Amb negres i davant la sortida de dama respón de la mateixa manera i similars moviment que si jugués amb blanques, a excepció de si fan sortida de rei on pràctico la defensa francesa, que es característic de mols jugadors del meu Club.

¿Com és el teu estil?
- Em considero un jugador sólid i posicional, buscant tenir el meu rei molt segur. Davant dels atacs em sento cómode ja que espero la meva ocasió per contraatacar. Ja t'he comentat que practico molt sovint les mateixes variants i no vaig canviant constantment.
Si et coneixen pots variar la tàctica i preparació en funció del rival, però això només a cert nivell quan cadascú estudia el joc del seu rival.

¿Jugadors favorits?
- Dels moderns, Kasparov és clar, a Espanya Shirov, i jugadors de la francesa com Moskalenko. També m'agrada l'estil d'Aronian, malgrat ara no atravessi un gran moment.

¿Quina és la teva preparació davant un torneig?
- Acostumo a preparar les partides dels adversaris de manera puntual. No dedico un temps específic. Això si, després de las partides, les analitzo amb el Fritz.

¿A quins tornejos participes actualment?
- Bé no tant com fins als 22 anys quan jugava molts tornejos, al voltant de 80-90 partides a l'any, la qual cosa representa moltíssim. Actualment jugo la Copa de Catalunya i a nivell individual partides de semiràpides i ràpides totes les que puc. El dia 26 de juliol jugo el torneig Open de Cervelló de partides semiràpides.

Tu has estat monitor d'escacs ensenyant a joves durant molt anys, ¿em podries dir alguna cosa al respecte, així com els avantatges en la pràctica dels escacs?

- Bé, la veritat es que es una experiència molt gratificant i em va donar moltes satisfaccions. En quan als avantatges pels nens, pel que fa a la presa de decisions, potencia la memòria, la capacitat d'anàlisi, consciència de les combinacions, importància entre la defensa i l'atac en quan al joc, pensar en les accions de l'adversari actuant en funció d'aquestes, el que suposa un respecte al adversari.

¿Quines consideres que són les qualitats necessàries per la pràctica dels escacs?
- Principalment la paciència, la memòria i la capacitat analítica per escollir entre diverses opcions.

¿Com és la teva metodologia d'ensenyament?
- És tracta de que sigui variada i no monóton, amb una part teórica de finals, apertures, problemes i d'altra de joc mitjançant simultánees o entre ells. També és interesant les jugades a "cegues" i veure com quedarà les jugades en el futur.
També depén del perfil dels nens, ja que a vegades estan per obligació, i aquests són casos que no interessant sinó que es tracta que vinguin per gust i que col.laborin.

Bé, Matias, per finalitzar et preguntaré per temes més "personals" per dir-ho d'alguna manera: ¿Quines han estat les majors gratificacions com a jugador d'escacs?
- Jo haig de dir que he disfrutat molt, principalment per què et relaciones amb gent d'un ambient molt sa. També he disfrutat viatjant i coneixent Catalunya i Espanya. Guanyar també per suposat es gratificant, principalment per l'ego, però sobretot millorar a nivell de club que vol dir que formes un equip, per la companionia, i que el teu resultat personal incideix en el resultat del teu equip.Per mi els escacs és un hobby que es pot practicar sempre, independentment de l'edat i que es juga a tot el món amb les mateixes regles

¿Consideres els escacs un esport minoritari?
- Minoritari?. No ho crec, ja que hi ha 7000 fitxes federatives a Catalunya, independentment de la gent que no esta federada, a més de les moltísimes partides per internet. Hi ha més fitxes que en l'atletisme. És un esport beneficiós en la seva pràctica, fàcil i barat. Aqui venen a viure grans mestres rusos i sudamericans ja que la oferta és molt gran: hi ha molts tornejos sempre i els horaris són molt flexibles. El que passa és que hi ha molt poca difusió en els mitjans de comunicació i publicitat, tant a nivell general com a nivell local.

¿Has fet bons amics?
- Haig de dir que tinc bons amics també fora de l'àmbit dels escacs. En el món dels escacs tinc molt bona amistat amb amb gent com Joaquin Expósito, Esteban Montilla i Ricardo Molina, per exemple.

Per últim, alguna cosa a dir als socis del Club Escacs Pallejà
-Bé, espero que tingueu molta sort i que tingueu moltes satisfaccions com les que jo he tingut. Per part meva jo tinc molt bona relació amb Pallejà i estic a la vostra disposició.

Gràcies Matias
(Dir que a data de publicació d'aquesta entrevista Matias va participar en el Open de Cervelló amb una meritòria actuació fent tables amb el GM rus Vladimir Burmakin)